הלכות תפילין

זמן בדיקת התפילין ע"פ פסק הלכה של מרן רבינו הגדול רבי עובדיה יוסף זצ"ל

זו לשון הרמב"ם, "הכותב תפילין בכתב ידו, או שלקחן מן המומחה, או משאר אדם, ובדקן והחזירן לתוך בתי התפילין, אינו צריך לבדקן פעם אחרת אפילו לאחר כמה שנים, ואין חוששין להם שמא נמחקה אות מתוכן או שניקבה, וכן היה הלל הזקן אומר (בתלמוד ירושלמי עירובין פרק י) תפילין אלו משל אבי אמא הן". כלומר שאפילו הלל הזקן היה מניח את התפילין של סבו, מפני שהן עומדות בחזקת כשרותן.

 

ובספר אורחות חיים, הביא שיש מחלוקת תנאים אם אין צריך לבדוק התפילין אפילו אחר הרבה שנים, שיש סוברים שחייבים לבדקן כל שנים עשר חודש, דהיינו אחת לשנה, וכתב, "ושמעתי שחכמי צרפת נהגו לבדקן משנה לשנה, ובתשובות הגאונים מצאתי, שהמניחן תמיד (כלומר שמניח תפילין אלו בכל יום) אין צריך לבדקן אפילו לחמישים שנה, מפני שהאוויר שולט בהן תמיד ואינן מתעפשות מבפנים, אבל אם אין מניחן אלא לפרקים, צריכות בדיקה, וכן שמענו מחכמים וזקנים שיש לבדקן ב' פעמים בכל שבע שנים". עד כאן.

 

ולפי זה תפילין שלנו שאנו מניחין אותן בכל יום ויום, אינן צריכות בדיקה מן הדין, ורק במזוזה שהיא קבועה בקיר כל הזמן, חייבים לבדקה כל שלוש שנים ומחצה, וכן פסק מרן השלחן ערוך.

 

אלא שיש מהפוסקים שכתבו, שמכיוון שבזמנינו מצוי שהתפילין נמצאות פסולות מחמת הזיעה שמקלקלת את האותיות, לכן מן הראוי לבדוק אף את התפילין פעמיים בשבע שנים כדין מזוזה.

 

ועל פי זה כתב מרן הרב עובדיה יוסף זצ"ל, שבזמנינו שרבו סופרים ומגיהים שאינם מומחים כראוי בדיני תפילין ומזוזות, וכמה פעמים נמצאו פסולים באותיות שלהם לכן ראוי להחמיר ולבדקן בימי אלול, ובמזוזות יש להחמיר יותר, אבל מעיקר הדין אין חיוב לבדקן אלא פעם אחת בכל שלוש שנים ומחצה. וכן כתב הגאון הראשון לציון בספר ילקוט יוסף (סימן לט), וכן כתב באריכות בספר הלכה ברורה.

 

וכשהיה מרן רבינו עובדיה יוסף ז"ל צעיר לימים, ישב יחד עם הרה"ג רבי נעים אליהו ז"ל (אחיו של הגר"מ אליהו ז"ל) באחד מבתי הכנסת של עדת הבבלים בירושלים, והיו מקבלים מידי יום ביומו זוגות תפילין לבדיקה, ומצאו רבים מהם פסולים בתכלית. וזיכו את הקהל לדעת מה מצב התפילין שלהם, ולהצילם מביטול המצוה היקרה הזו.

 

ומן האמור יש להעיר את אזנו של כל מי שבא לקנות תפילין או מזוזות חדשים, שיזהר לקנותן אך ורק מאדם ירא אלקים המפורסם במלאכתו, ושתלמידי חכמים אמיתים סומכים עליו בענינים אלו, מפני שאם אין הסופר ירא ה', בהכרח שיהיו התפילין ומזוזות שלו פסולים לגמרי, שהרי צריך שיכוין לקדש את ה' בכל פעם שכותב את שמו, ואם אין יראת ה' בלבו, בודאי שלא יזהר בכך. ועוד רבו מאד פרטי הדינים בענינים אלו שצריך שיהיה הסופר בקי בהם, והנסיון גדול, מפני שלעתים נאלץ הסופר להפסיד ממון רב בגלל טעות אחת שיכול לתקנה מבלי שאיש ישים לב, ולכן יש להתייעץ בענינים אלו עם תלמיד חכם, בכדי שלא להכשל חלילה באי הנחת תפילין או מזוזות.

בתי התפילין

מי שהתגלו על בתי התפילין שלו, מבחוץ,סימני התנפחות בצבע או קילוף ניכר – ראוי שיבדוק, משום שאלו סימנים "מחשידים", המעידים או על רטיבות או על עמידה ממושכת בתנאי חום ושמש קיצוניים, שיכולים להשפיע גם על הפרשיות.
מי שירש תפילין, חייב בבדיקה, וכן מי שהתפילין לא היו בשימוש יומיומי, כי ייתכן שבהיותם בארון התעפשו.

בית תפילין שפינותיו מעוגלות פסול, כי על הבתים להיות רבועים בדייקנות מרבית. בפגימה שמעל ל 1% הבית נפסל. מי שנראה לו שפינות הבתים שחוקות מדי שיתייעץ עם יועץ במקום שבודקים בו תפילין.
כהגנה הטובה ביותר על בית התפילין של יד מפני התעגלות הפינות, מומלץ להשאיר אותו באופן קבוע מכוסה במגן שלו. כזכור, הדבר הזה אפשרי בתפילין של יד, כי עליהם נאמר: "והיה לך לאות".

בית של ראש, לעומת זאת, אין לכסות, מפני שבקשר אליו נאמר: "וראו כל עמי הארץ כי שם ה' נקרא עליך", ולכן אותו אין לכסות.

בבתי תפילין העשויים מעור עבה – 'בהמה גסה'- אפשר לתקן פינות מעוגלות.
תחזוקה חיצונית היא הכרחית: תיקוני צבע ופינות, אך אין צורך לבצע גם 'ניתוח כירורגי'-פתיחת בתי התפילין ובדיקת הפרשיות, כפוף להסתייגויות שפורטו לעיל.

רצועות

אם ניכרת פגימה חיצונית בצבע השחור של הרצועה, או קרע ברוחבה, יש לצבוע אותה או להחליפה. 

הרוחב של רצועת תפילין, חייב להיות רוחב שעורה -כך לשון הגמרא. בפועל מוסכם על כולם שאין לפחות מס"מ אחד. בחנויות מצוי היום רצועות ברוחב של 12-15 מ"מ.

ובהזדמנות זו עלינו להזהיר, שכאשר הולכים לקנות ספרי תורה, תפילין ומזוזות, וכן מגילת אסתר, יש לדקדק הרבה מאד ממי קונים את המוצרים, שלעתים יש עליהם חששות רציניים מבחינה הלכתית, וכמה וכמה פעמים בעינינו ראינו מזוזות ותפילין שבעת בדיקתם התברר שמאז ומעולם היו פסולים, וכל זאת מפני חוסר הידיעה של הקונה בזמן רכישתם. לכן יש לקנות מוצרים כאלה אך ורק מאדם המוחזק בכשרות וידוע בהבנתו בתחום זה, שאז יש לסמוך עליו על כשרות התפילין והמזוזות. (וניתן לברר אצל תלמידי חכמים אמתיים, מי הוא זה שראוי לסמוך עליו בענינים אלה).